Nové trendy v bývaní


Aktuálne štandardy v bývaní sa zmenia. Avizované zmeny sa k nám blížia pomaly ale isto. V ktorom roku sa podarí na celom Slovensku zaviesť nový trend? Na Slovensku sme v roku 2023 evidovali pri údajoch zo sčítania národa fakt, že počet domácností sa neustále zvyšuje. Pričom sme prekročili hranicu 2 300 000 domácností. Veľká časť z týchto domácností žije a funguje cez nevyhovujúce podmienky. Chýbajúce zateplenie nehnuteľností, staré a netesniace okná a dvere… O problémových strechách nehovoriac. Každá domácnosť má tie svoje problémy a nedostatky. S každým prichádzajúcim rokom sa podmienky na získanie kolaudačného rozhodnutia zvyšuje. Od roku 2006 sme prešli riadny kus cesty. Dnes v roku 2024 musí nehnuteľnosť ktorú staviame dodržovať také podmienky, aby spĺňala kritériá vysokej energetickej certifikačnej kategórie.

nové bývanie

Je to nielen opatrenie voči nekvalitným stavbám, ale aj isté zabezpečenie nižších nákladov majiteľov nehnuteľností do budúcnosti. Tá je teda zelenšia nielen z hľadiska ekológie a vyhliadok na lepšie zosúladenie s prírodou ale aj z hľadiska vyššej úspory finančných prostriedkov občanov. Aktuálny stav na Slovensku sa nachádza v pozitívnych číslach a poukazuje na zvyšujúci sa podiel nehnuteľností, ktoré vlastnia energetický certifikát domu A1 – kategórie.

nový trend bývania

Škála kategórií je pritom od najlepšej – A, po najmenej vyhovujúcu – G. Aby ste zistili do ktorej kategórie spadáte, musíte si zažiadať o vystavenie energetického posudku. Odborníci z firiem na Slovensku sú pripravený vložiť všetok svoj čas a snahu do odborného vykonania meraní a zostavovaní posudku na ktorého konci prichádza vytúžený energetický certifikát. Vedeli ste napríklad aj o tom, že tento dokument má tak vysokú váhu a spoľahlivosť, že niektoré banky pri žiadostiach o pôžičku, úver alebo hypotéku, žiadajú energetický certifikát od kupovanej alebo založenej nehnuteľnosti.